Blogs

De bakfietsmoeder zonder bakfiets

 

Het is een gewone zondagavond, de kinderen liggen te slapen en man en ik zitten voor de tv. Voorzichtig opper ik datgene wat al een poos door mijn gedachten gaat. “Hoe zou je het vinden als we binnenkort voor een derde gaan?”  Hij kijkt mij aan, en aan zijn uitdrukking valt af te lezen dat hij het geen topidee vindt. Hij vraagt zich dan ook af hoe ik dat denk te gaan doen. Met zijn drukke fulltime baan, mijn parttime baan in het onderwijs, en de zorg voor twee kinderen die nooit lijken te slapen, zijn we beide nog steeds oververmoeid.

Het was niet het antwoord waarop ik hoopte, en het zet mij aan het denken. Ik kan zeker niet ontkennen dat ik na 4 jaar gebroken nachten, op en top fit en vol energie zit. Maar desondanks weet ik toch heel zeker dat ik een groot gezin wil (en natuurlijk weet ik dat ik heel veel kan willen, maar dat het allemaal ook nog maar moet lukken). Het past alleen onder deze omstandigheden niet in ons leven. De combinatie van zorgen voor onze meisjes, werken, het huishouden en een sociaal leven vind ik een lastige. En dat gaat natuurlijk niet plotseling gemakkelijker worden met een derde kindje. Sterker nog het zal het allemaal nog ingewikkelder maken.

En toch kan ik de droom van een groot gezin niet loslaten. Voordat we aan de kinderen begonnen, zag ik mezelf altijd voor mij als een “bakfietsmoeder”. Zo’n moeder die een stuk of 4 kinderen in een bakfiets vervoert, en daar heel veel plezier in lijkt te hebben.  Een moeder die iedere dag verantwoord en vers voor haar gezin kookt. En als een moeder die samen met haar kinderen buiten de wereld ontdekt. En dat alles zonder stress en haast.

Hoe anders is de realiteit. Om te beginnen heb ik geen bakfiets, omdat dat natuurlijk helemaal niet noodzakelijk is met 2 kinderen. Daarnaast ren en vlieg ik wat af, en heb ik toch meestal best wel veel haast en de daarbij behorende stress. Veelal kook ik niet eens zelf, en we eten naar mijn mening toch echt veel te vaak  “makkelijk” . De dagen dat ik vrij ben, haast ik mij ook, om zo snel mogelijk de was, het huishouden en de boodschappen te doen, zodat er nog net tijd over blijft om iets met de kids te ondernemen.

En daar wringt het, ik kan een derde kindje best aan, maar alle drukte en hectiek eromheen vind ik zwaar. Ik heb het gevoel alles ‘half’ te doen. En omdat ik er toch vrij zeker van ben dat een groot gezin het belangrijkste doel is in mijn leven, waar ik het meest gelukkig van word, ga ik op zoek naar manieren om mijn leven beter in te richten. Om alle ballen hoog te houden, en misschien de minder belangrijke ‘ballen’ los te laten . Om alles waar ik waarde aan hecht goed te doen, en om meer te genieten van mijn gezin. Ik ga opzoek naar de balans en naar meer innerlijke rust.  Oftewel naar een lief en simpel leven.

 

 

70 thoughts on “De bakfietsmoeder zonder bakfiets”

 1. Heel mooi geschreven en herkenbaar! Onze derde is nu 15 maanden (andere twee zijn 6,5 en bijna 4,5) en ik moet zeggen dat ik nu ook op een punt ben dat ik echt opzoek ben naar balans en vooral innerlijke rust.

 2. Hier ook zoveel zin voor een nummertje drie. Maalt elke dag door mijn hoofd. Mijn partner heeft het vooral over de praktische kant, vooral naar opvang toe… (waar hij trouwens wel gelijk heeft) En onze uren zijn nu ook niet de beste. Maar toch, het blijft kriebelen. Alleen durf ik er niet te vaak over beginnen uit schrik een negatief antwoord en discussie te krijgen. Vaak ben ik dan ook emotioneel en ik wil niet ‘mijn zin’ krijgen obv een huilbui… Verder mag ik ook niet klagen met 2 gezonde zoontjes, maar toch wil ik nog voor een derde gaan (misschien is het wel een meisje, altijd leuk). Ook al zijn er mensen, in mijn directe omgeving, die heel veel moeite moeten doen om überhaupt maar zwanger te raken en te blijven. Ben ik dan zo egoïstisch? Pfff,moeilijk…

  1. Bedankt voor je reactie. Uiteraard vind ik het niet egoïstisch aangezien ik in dezelfde situatie zit;) Het is een keuze tussen verstand en gevoel en dat is een lastige, en daar zit inderdaad tussen man en vrouw vaak een groot verschil in.

 3. Ik heb vier kinderen, inmiddels allemaal tussen de 24 en 13 jaar oud en ook nog allemaal thuiswonend. En ik zou zeggen, gewoon doen! Volg je gevoel. Misschien kun je een poosje stoppen met werken en anders worden het inderdaad een aantal rommelige jaren. Maar je krijgt er zoveel geluk voor terug…ik heb eigenlijk alleen maar spijt dat we geen zes kinderen hebben..

 4. Hey all, just simply turned into alert to your blog page by way of The search engines, and located it is actually beneficial aplikasi berita saham indonesia. Now i’m going to watch out for the town. I shall be gracious should you go on this specific in the future. Many men and women might be taken advantage of a person’s creating. Cheers!

 5. What i don’t understood is if truth be told how you’re now not really much more smartly-appreciated than you may be right now. You are very intelligent. You recognize thus considerably in relation to this subject, made me in my opinion consider it from so many various angles. Its like men and women are not fascinated except it’s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs excellent. Always handle it up!

 6. I have to thank you for the efforts you have put in writing this website. I am hoping to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now 😉

 7. I have to show appreciation to you for bailing me out of this dilemma. As a result of researching through the world wide web and finding opinions that were not productive, I was thinking my entire life was over. Being alive minus the solutions to the difficulties you’ve resolved through your entire website is a critical case, as well as the ones that would have in a negative way affected my entire career if I hadn’t come across the website. That skills and kindness in handling all the stuff was important. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a solution like this. I am able to at this point relish my future. Thanks for your time very much for the impressive and effective guide. I will not think twice to suggest the blog to any person who would need care on this issue.

 8. My wife and i were really fortunate when Chris could conclude his survey because of the ideas he came across from your very own site. It is now and again perplexing just to find yourself freely giving key points which often the rest might have been making money from. So we keep in mind we need the blog owner to be grateful to because of that. The explanations you made, the straightforward website menu, the friendships you can help to create – it’s got most fabulous, and it’s letting our son in addition to the family know that this concept is amusing, and that’s extremely pressing. Many thanks for all the pieces!

 9. I definitely wanted to send a simple message so as to say thanks to you for those precious pointers you are posting here. My prolonged internet lookup has at the end of the day been rewarded with professional concept to talk about with my great friends. I would point out that most of us site visitors are quite endowed to live in a fabulous website with many marvellous individuals with very helpful principles. I feel very grateful to have used your webpage and look forward to many more entertaining minutes reading here. Thanks once more for everything.

 10. I happen to be commenting to make you be aware of what a nice encounter my girl found using the blog. She mastered a good number of issues, with the inclusion of what it is like to have an amazing teaching nature to make a number of people completely completely grasp selected multifaceted subject matter. You actually exceeded our desires. Many thanks for distributing such important, trustworthy, explanatory not to mention unique tips about that topic to Gloria.

 11. 我們彩用國際及美國食品及藥物管理局FDA認可的CO2 激光儀 Lutronics® Spectra SPR, 具安全性, 準確度高 . 二氧化碳激光可安全地去除皮膚上的癦痣、肉粒、疣、老人斑等問題。此激光的幼細光束可準確及直接地將要去除的組織氧化,過程快捷,傷口細小及乾淨,對周圍的皮膚傷害減至最少。一般1-2次就可永久去除。

 12. I just wanted to jot down a quick comment to say thanks to you for these unique tips and tricks you are writing here. My rather long internet look up has now been paid with beneficial details to go over with my two friends. I ‘d admit that most of us visitors actually are unquestionably lucky to be in a really good community with very many outstanding people with insightful tips. I feel very blessed to have seen your entire website and look forward to plenty of more exciting moments reading here. Thank you once again for a lot of things.

 13. I must express my appreciation to you just for bailing me out of such a crisis. Just after searching throughout the online world and coming across ways that were not beneficial, I believed my life was over. Living without the presence of strategies to the difficulties you have resolved through this report is a serious case, as well as ones which could have adversely affected my entire career if I had not discovered the website. Your own personal mastery and kindness in taking care of a lot of things was invaluable. I’m not sure what I would have done if I had not come across such a stuff like this. I can at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for this impressive and amazing guide. I will not hesitate to propose your web site to anybody who requires assistance about this situation.

 14. I precisely wished to thank you very much again. I am not sure the things I could possibly have handled in the absence of these smart ideas documented by you about such topic. It truly was a terrifying crisis in my circumstances, nevertheless observing a new well-written approach you dealt with that forced me to weep over gladness. I am just grateful for this support and then pray you are aware of a great job your are providing training the others thru your blog. I am sure you’ve never got to know any of us.

 15. I抦 impressed, I need to say. Really not often do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me let you know, you’ve got hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the issue is one thing that not enough individuals are speaking intelligently about. I’m very comfortable that I stumbled throughout this in my search for something referring to this.

 16. I definitely wanted to send a small message to be able to say thanks to you for the wonderful instructions you are sharing here. My extensive internet lookup has now been rewarded with beneficial suggestions to share with my friends and classmates. I ‘d assume that we readers actually are undoubtedly blessed to live in a superb community with so many special professionals with very helpful tricks. I feel very happy to have used your entire webpage and look forward to really more pleasurable minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 17. Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily splendid possiblity to read articles and blog posts from this blog. It can be very brilliant and jam-packed with a good time for me and my office acquaintances to search the blog at the very least 3 times every week to find out the fresh stuff you have. And of course, I am just usually astounded with the dazzling points you give. Some two facts in this posting are really the most suitable I have had.

 18. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally superb possiblity to check tips from this site. It is often so brilliant and also stuffed with a good time for me personally and my office mates to visit the blog more than three times in 7 days to see the fresh guidance you have. And indeed, I am always amazed with your incredible information you serve. Some 2 tips in this post are definitely the very best we have all ever had.

 19. My husband and i ended up being quite joyous that Chris could carry out his web research because of the ideas he had out of the site. It’s not at all simplistic to simply find yourself giving out hints which often others may have been making money from. And we all keep in mind we now have the website owner to be grateful to for that. The illustrations you have made, the easy web site menu, the relationships you can assist to promote – it’s got mostly extraordinary, and it is assisting our son in addition to the family imagine that that idea is cool, and that is exceedingly essential. Thanks for everything!

 20. I wanted to put you this tiny note in order to thank you once again for the wonderful views you’ve shown in this article. It was really particularly generous with people like you to convey freely all a number of people would have advertised as an ebook in order to make some profit on their own, most importantly given that you might well have done it in the event you wanted. Those inspiring ideas in addition acted to be a good way to know that the rest have a similar keenness the same as my own to know the truth significantly more concerning this problem. Certainly there are numerous more fun moments in the future for many who look into your website.

 21. I truly wanted to compose a simple comment in order to appreciate you for some of the nice advice you are giving out on this site. My time consuming internet look up has finally been rewarded with awesome suggestions to write about with my family members. I ‘d declare that most of us site visitors are unequivocally lucky to dwell in a wonderful place with very many brilliant professionals with great opinions. I feel extremely blessed to have used the web page and look forward to many more cool minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 22. I have to show my love for your kindness giving support to men and women that need help with that idea. Your special commitment to passing the message across had become surprisingly good and have continually encouraged regular people like me to attain their targets. Your own interesting tips and hints denotes so much a person like me and even more to my office colleagues. Thanks a lot; from all of us.

 23. I in addition to my pals were found to be reviewing the nice secrets located on your web site then suddenly came up with an awful feeling I never thanked the web blog owner for those secrets. All of the young boys came as a consequence thrilled to read through them and now have sincerely been making the most of those things. We appreciate you truly being really kind and for selecting this kind of exceptional themes millions of individuals are really desperate to understand about. Our own honest regret for not saying thanks to earlier.

 24. I truly wanted to construct a brief word to express gratitude to you for all of the lovely guides you are giving out at this site. My time consuming internet search has at the end of the day been paid with good facts to go over with my colleagues. I would express that we visitors are extremely endowed to be in a very good place with very many wonderful people with very beneficial opinions. I feel pretty lucky to have used your entire website page and look forward to so many more thrilling minutes reading here. Thank you once more for all the details.

 25. I’m also writing to make you know of the wonderful encounter my wife’s daughter obtained going through your web page. She realized lots of issues, which include what it’s like to have a great teaching mindset to get folks quite simply thoroughly grasp chosen grueling things. You really did more than our own expectations. Thanks for producing these warm and helpful, dependable, educational and as well as easy tips about the topic to Mary.

 26. I precisely had to say thanks again. I do not know the things that I could possibly have tried without the actual ways documented by you relating to that topic. It seemed to be the alarming case in my circumstances, nevertheless discovering this well-written way you treated that forced me to leap with gladness. I will be grateful for this work and then hope that you are aware of a powerful job your are putting in instructing others with the aid of your blog post. I am sure you have never met any of us.

 27. I not to mention my guys came looking at the nice points located on the website and unexpectedly I had a terrible suspicion I never expressed respect to the site owner for them. All the boys were as a result thrilled to learn them and now have in fact been using them. Many thanks for truly being well accommodating and for choosing varieties of notable areas most people are really wanting to learn about. Our honest apologies for not expressing gratitude to sooner.

 28. I precisely had to say thanks again. I am not sure what I could possibly have accomplished without the type of smart ideas shown by you on such theme. It actually was a very scary crisis in my position, however , taking note of a new skilled style you resolved the issue made me to leap over contentment. Now i am happy for this information and sincerely hope you are aware of a great job that you’re accomplishing instructing most people by way of your blog post. Probably you haven’t met all of us.

 29. I really wanted to post a comment to be able to express gratitude to you for these amazing advice you are posting at this site. My particularly long internet search has at the end been honored with incredibly good knowledge to exchange with my best friends. I would point out that many of us website visitors are extremely fortunate to exist in a fine network with very many lovely professionals with very beneficial techniques. I feel really lucky to have used your entire web site and look forward to many more amazing minutes reading here. Thank you once more for a lot of things.

 30. My husband and i have been really more than happy when Raymond could carry out his analysis out of the precious recommendations he gained when using the web pages. It’s not at all simplistic to just choose to be giving for free tips and hints which often people might have been making money from. So we already know we have the website owner to thank for this. All the explanations you have made, the straightforward website menu, the relationships your site help to promote – it is everything astonishing, and it is making our son and us recognize that that subject is thrilling, which is tremendously mandatory. Thanks for the whole lot!

 31. I enjoy you because of your entire efforts on this blog. Ellie takes pleasure in working on investigations and it is simple to grasp why. Many of us notice all regarding the lively mode you produce invaluable guidance through this web blog and as well as boost response from some other people about this concern while our own simple princess is without a doubt starting to learn a great deal. Take advantage of the remaining portion of the new year. You are doing a tremendous job.

 32. I’m commenting to make you know what a fantastic encounter our daughter undergone browsing yuor web blog. She learned so many details, with the inclusion of what it’s like to have an incredible coaching spirit to get other folks without problems know specific specialized topics. You undoubtedly surpassed our desires. Thank you for producing such essential, trustworthy, explanatory not to mention fun tips on that topic to Jane.

 33. I have to show my admiration for your generosity in support of visitors who really need help on the situation. Your special commitment to passing the message up and down came to be rather good and have all the time enabled folks just like me to get to their dreams. This warm and friendly publication means much to me and a whole lot more to my fellow workers. Best wishes; from everyone of us.

 34. I enjoy you because of all your valuable labor on this web page. My mom really likes working on research and it is simple to grasp why. Almost all learn all regarding the compelling form you offer reliable strategies by means of this web site and as well cause contribution from website visitors about this issue and my simple princess is now becoming educated a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You’re the one carrying out a brilliant job.

 35. Thank you a lot for providing individuals with a very wonderful possiblity to discover important secrets from this blog. It is usually very terrific and jam-packed with amusement for me and my office fellow workers to search the blog minimum three times in a week to learn the fresh issues you will have. Of course, I’m always satisfied with all the stunning techniques you serve. Certain 3 facts in this article are really the very best we have all ever had.

 36. I simply wanted to send a quick message so as to express gratitude to you for those remarkable advice you are writing on this site. My rather long internet lookup has now been compensated with good quality details to talk about with my friends. I would admit that we website visitors actually are quite endowed to be in a fine site with so many awesome people with good things. I feel extremely grateful to have come across your webpage and look forward to plenty of more excellent moments reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 37. I am glad for commenting to make you be aware of of the exceptional experience my wife’s princess obtained checking your web site. She mastered plenty of things, which included what it is like to possess an incredible helping mindset to make other folks just learn about certain problematic topics. You actually surpassed her expected results. Many thanks for providing the warm and friendly, dependable, explanatory not to mention fun thoughts on this topic to Jane.

 38. I would like to express appreciation to this writer just for rescuing me from such a difficulty. As a result of searching through the world-wide-web and meeting ideas which were not helpful, I believed my entire life was over. Living without the answers to the difficulties you’ve sorted out as a result of your main post is a critical case, as well as the ones which might have adversely affected my career if I had not noticed your blog. That know-how and kindness in maneuvering all the pieces was very useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a solution like this. I’m able to at this moment look forward to my future. Thanks very much for your expert and result oriented guide. I won’t hesitate to suggest your blog to anybody who would like care on this area.

 39. I must show my affection for your kind-heartedness supporting men and women that really want help with this subject matter. Your special dedication to passing the solution all through had been astonishingly interesting and has truly helped associates just like me to get to their objectives. Your entire informative recommendations denotes much to me and especially to my colleagues. Thank you; from all of us.

 40. I would like to express my appreciation to you just for bailing me out of such a circumstance. Right after checking throughout the world wide web and coming across recommendations which are not beneficial, I was thinking my life was over. Being alive without the answers to the difficulties you’ve solved by means of your good article content is a critical case, as well as the ones that might have adversely damaged my entire career if I had not encountered your blog post. Your own personal competence and kindness in playing with every aspect was valuable. I don’t know what I would have done if I hadn’t encountered such a point like this. I can at this time relish my future. Thanks a lot very much for this professional and result oriented guide. I will not hesitate to endorse your blog post to any individual who ought to have care about this subject matter.

 41. I not to mention my buddies were found to be analyzing the excellent information from your web site while all of a sudden I had a horrible feeling I had not expressed respect to the blog owner for those techniques. Most of the women became for that reason joyful to learn all of them and have in effect surely been taking pleasure in these things. We appreciate you turning out to be quite thoughtful and also for settling on varieties of essential subject areas millions of individuals are really desirous to be aware of. My honest regret for not saying thanks to you sooner.

 42. ~100 預防高危致癌的 HPV 16、18 型號 (可減低 70 患子宮頸癌的風險) ~100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) HPV4合1子宮頸癌疫苗 Gardasil HPV病毒會感染人類的皮膚及黏膜,一般會透過性接觸及親密的皮膚接觸而受到感染,是一種男性與女性都可能感染的常見病毒。可感染身體各個部位的HPV超過100種,當中有部份的HPV類型可影響生殖器部位,導致生殖器疣(genital warts) 、子宮頸細胞異常(abnormal cervical cells) ,甚至子宮頸癌 (cervical cancer)。 4合1 HPV 子宮頸癌疫苗,覆蓋4種高危HPV病毒:6、 11、16及18型(約70的子宮頸癌由HPV16和HPV18病毒引致),有助預防子宮頸癌、外陰癌、陰道癌及生殖器官濕疣

 43. I definitely wanted to send a brief word to be able to appreciate you for all the superb information you are giving out on this website. My particularly long internet investigation has finally been rewarded with sensible details to share with my close friends. I ‘d say that we site visitors are very endowed to exist in a remarkable place with many special people with very helpful solutions. I feel rather grateful to have discovered your web page and look forward to plenty of more fun times reading here. Thanks once more for all the details.

 44. 曬後保養清單 Recover after sunburn – John Liu TV 少女劉強 – FashionGuide 華人時尚專業評鑑 暑假大家一定都會往海邊跑吧!到海邊曝曬雖然都有擦防曬,但是多多少少還是會有曬傷的情況,這時候要如何挑選曬傷後的保養品呢?今天就要跟大家分享我的曬後修復保養清單,如果你也有曬傷、曬後護理的困擾,就繼續看…,

 45. I precisely needed to thank you very much once more. I do not know the things I would’ve worked on without those suggestions contributed by you over such a field. This was a real terrifying setting in my circumstances, but taking note of your skilled style you solved that forced me to jump over gladness. Now i am happy for this service and then expect you recognize what a great job your are getting into teaching others by way of your webpage. I know that you have never met all of us.

 46. Thank you a lot for providing individuals with a very memorable chance to discover important secrets from this website. It is usually very good and as well , full of fun for me personally and my office mates to search your website more than thrice in 7 days to read the latest guides you have. Not to mention, we are at all times happy with the mind-blowing inspiring ideas you give. Certain 4 ideas on this page are rather the most suitable we’ve ever had.

 47. I precisely desired to say thanks once again. I’m not certain the things that I might have gone through in the absence of the entire tactics provided by you on such a area of interest. This has been a real difficult difficulty for me personally, however , understanding the skilled avenue you processed that forced me to weep with fulfillment. Extremely thankful for the work and thus hope you really know what a great job you are putting in educating the mediocre ones all through your web site. Most probably you’ve never come across any of us.

 48. I want to point out my affection for your kind-heartedness in support of men and women that need assistance with the content. Your personal commitment to passing the message throughout appears to be quite informative and has constantly encouraged somebody much like me to reach their dreams. Your personal warm and friendly hints and tips signifies so much a person like me and extremely more to my office colleagues. Thanks a ton; from everyone of us.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *